Vilken är den bästa keramiska lackskyddet för din bil? Alla har sina egna åsikter och marknadsföringstrick. Det finns också mycket dålig information på webben. Ditec Sisjön är här för att göra allt kristallklart utan alla marknadsföringstrick och gimmicks. Den här artikeln tar dig igenom några av de mest populära typerna av keramiska lackskydd och en snabb översikt över varje lackskydds grundläggande funktioner. Vi börjar med den mest kända och arbetar oss in i den nyaste versionen. Alla keramiska lackskydd genomgår en kemisk reaktion som orsakar bindning med din bils lack. Lackförseglingen kräver särskilt förberedelsearbete för att säkerställa att bindningsprocessen utförs korrekt. Utan rätt och grundlig förberedelse kan den kemiska reaktionen som orsakar bindning inte genomföras fullständigt och kan leda till dålig bindning och/eller beläggningsfel.
SiO2 lackskyddsbehandlingar SiO2 (kiseldioxid) keramisk lackskydd är den mest kända och mest använda versionen av keramisk skydden. Det uppnår en hårdhet på upp till 9H (högsta verifierade betyget) på hårdhetsskalan. SiO2-beläggningar ger vanligtvis en lenare yta och djupare färg än andra beläggningar. Nästan varje keramisk skydd på marknaden är SiO2-baserad och det finns en anledning till det - det fungerar. Varje varumärke kommer att variera i sin aktiva kemiska koncentration och hartskemi som kan påverka livslängd och prestanda från varumärke till varumärke. SiO2-beläggningar har alla samma syfte - att skydda lacken. SiO2-kategorin inkluderar varumärken som Ditec, Ceramic Pro, GTechnique, Modesta, Feynlab, Geyon, etc. När den appliceras på rätt sätt interagerar SiO2 med klarlacket och bildar en kovalent bindning med lacken som skapar ett extra skyddslager som lägger till några mikroner av tjocklek per lager. Vissa varumärken kan läggas på flera gånger för att öka tjockleken. Vår forskning tillsammans med ledande branschforskare har visat att SiO2-baserade beläggningar ger den starkaste bindningen som för närvarande är tillgänglig på grund av den aktiva ingrediensens kemiska sammansättning. SiO2-beläggningen lägger till ett hårdare, tjockare skal på din fordonets klarlack. Om det skulle få någon form av skada eller fläck kan det poleras bort och appliceras på nytt utan att förlora någon klarlackstjocklek. Vi rekommenderar vanligtvis SiO2-baserade beläggningar för den tuffare användaren. Det är också bra för den som söker en djupare färg över spegelblank glans.
SiC lackskyddsbehandlingar SiC (kiselkarbid) keramisk beläggning används inte i stor utsträckning bland keramiska beläggningsföretag. Det har varit huvudkomponenten i Opti-Coat sedan företagets start och fler företag har nyligen antagit SiC-hartserna. SiC-beläggningar ger en spegelblank finish jämfört med SiO2-beläggningar. Det ger dig mer reflektion och mindre färgdjup (eftersom du ser reflektionen, inte bilen). SiC kan också uppnå en hårdhet på 9H. När hartset appliceras på rätt sätt interagerar det effektivt med klarlacket och förvandlar en lager (några mikron djup) av klarlacket till SiC. SiC-beläggningar lägger inte nödvändigtvis till någon tjocklek på klarlacket. I grunden gör denna typ av beläggning din bil befintliga klarlack hårdare och mer motståndskraftigt mot elementen. Om beläggningen får skador eller fläckar kan det poleras bort, men du kommer att förlora klarlackstjocklek. Vi rekommenderar SiC-baserade beläggningar för våra kunder som kan skämma bort sina fordon. SiC är också bra för dem som bryr sig mer om att se reflektioner än färgdjup/rikedom.
Graphene Coatings Den senaste uppfinningen inom ytbeläggningar är självläkande och grafenbaserade beläggningar. Grafenbaserade beläggningar är vanligtvis inte lika hala som de tidigare nämnda beläggningarna. De ger en spegelblank finish som liknar SiC-beläggningar. Grafenbeläggningar binder mycket likt SiO2-beläggningar och kan uppnå upp till 9H hårdhet. Grafenbeläggningar varierar vanligtvis någonstans mellan 6H-8H och har några mycket stora skillnader. Låt oss börja med grafen. Grafenbeläggningar som för närvarande finns på marknaden innehåller mindre än 1% aktiv ingrediens. Varför? Den aktiva kemikalien i grafenbeläggningar är för närvarande oerhört dyr på grund av brytningsprocessen som krävs för att erhålla den. Detta hindrar produktionen av fullstyrkegrafenbeläggningar. Enligt ledande forskare måste aktiv ingrediensinnehållet i grafenbeläggningar vara minst 30% för att de ska vara effektiva (som annonseras av tillverkarna). Även om grafenbeläggningar är bra i teorin finns det många hinder att övervinna för att de ska fungera som annonserat. Vi rekommenderar dock inte att installera dem på grund av brist på forskning och vetenskapligt bevis som kan verifiera deras prestanda och livslängd.
Self-Healing Coatings - Självläkande beläggningar Självläkande beläggningar appliceras och fäster på liknande sätt som SiO2-beläggningar och ger den spegelblanka finishen som SiC-beläggningar ger. Men när värme appliceras blir beläggningen mer viskös, vilket gör att den självnivellerar och "tar bort" ljusa virvlar från ytan. Dessa beläggningar har vanligtvis en hårdhet på 5H-7H på hårdhetsskalan och ger en mjukare yta än SiO2- och SiC-beläggningar. På grund av dess mer viskösa egenskaper är självläkningseffekten faktiskt en självnivellerande effekt. Detta innebär att varje gång det finns en linje eller virvel i beläggningen, kommer den att självnivellera och "ta bort" virveln. När detta händer blir området där linjen eller virveln var tunnare. Så varje gång du får en linje eller virvel i beläggningen blir beläggningen tunnare, vilket minskar dess förmåga att "självläka" och tunnar ut skyddslagret i området runt linjen eller virveln. På grund av att området runt virveln eller linjen blir tunnare och den begränsade förmågan att upprepat självläka, rekommenderar vi inte att installera en självläkande beläggning. Det finns ingen officiell "räkning" för hur många gånger beläggningen kan "självläka", men det är bevisat att det bara finns ett begränsat antal gånger den kan utföra sin "magi".
Vad vi rekommenderar och varför? På Ditec Sisjön rekomenderar vi SiO2-lackskyddsbehandlingar eftersom vi föredrar att lägga till lager av skydd och tjocklek på klarlacken. Den djup av färg som de ger lockar mer uppmärksamhet till skönheten av fordonet. Ditec keramiska SiO2-beläggningen förbättrar utseendet på bilen och färgen. Detta gör att du kan se bilen, inte bara reflektionen. SiO2-beläggningar har funnits tillräckligt länge för att bevisa att de kan stå tidens test även med de tuffaste användarna.
Comments